30 квітня 2010

Юридичний коментар ситуації в Ічні

Відповідно до ст. 23 Закону України "Про друковані засоби масової інформацію (пресу) в Україні" "редактор друкованого засобу масової інформації є керівником редакції, уповноваженим на те співзасновниками. Редактор керує діяльністю редакції в межах повноважень, визначених її статутом, представляє редакцію у відносинах із співзасновниками, видавцем, авторами, державними органами, об’єднаннями громадян і окремими громадянами, а також у суді і третейському суді та несе відповідальність за виконання вимог, що ставляться до діяльності друкованого засобу масової інформації, його редакції відповідно до законодавства України".


Відповідно до п. 4. 4. статуту редактор приймає на роботу та звільняє з роботи працівників редакції, застосовує до них заходи дисциплінарного стягнення, заходи заохочення та інше.

Отже, редактор газети як єдиний уповноважений керівник має право сам на власний розсуд призначати і звільняти працівників редакції, застосовувати заходи дисциплінарного стягнення та інше. До того ж, Єпіфанович Н. М. постійно виконує обов’язки редактора у разі її відсутності, що передбачено також посадовою інструкцією відповідального секретаря редакції газети "Трудова слава", затвердженою 28.09.2005 року.

2. Засідання зборів співзасновників газети "Трудова слава" є незаконним

Відповідно до частини 2 статті 19 Конституції України органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.
Відповідно до пункту 7 частини 1 статті 43 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" виключно на пленарних засіданнях районних і обласних рад вирішуються питання заснування засобів масової інформації відповідної ради, призначення і звільнення їх керівників.

Таким чином, керуючись Законом України "Про місцеве самоврядування в Україні" рішення про призначення редактора газети "Трудова слава" може прийматися виключно на пленарному засіданні районної ради. Голова районної ради за вказаним Законом не має права приймати одноосібно рішення про звільнення чи призначення керівника чи в. о. керівника редакції, підписувати такі одноосібні рішення.

3. Керівник редакції є матеріально відповідальною особою і не може за чиїмись вказівками передавати печатку підприємства

В. о. редактора є посадовою службовою особою редакції газети "Трудова слава" і відповідно до законодавства несе відповідальність як за зміст газети, так і за фінансово-господарську діяльність.

Тому вимоги посадових осіб районної ради і районної адміністрації до Єпіфанович Н. М. чинити в незаконний спосіб, виконуючи їх вказівки, розцінюються як втручання в діяльність друкованого ЗМІ, що заборонено на підставі статті 6 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні»:

«3. Діяльність друкованих засобів масової інформації забезпечується самостійністю її суб'єктів у всіх видах відносин, пов'язаних із здійсненням їх прав і обов'язків. Втручання в діяльність друкованих засобів масової інформації поза межами, визначеними цим Законом, забороняється.»

Крім того, описані вище дії голови районної ради Сенчика О. В., голови районної адміністрації Семенця В. В., перешкоджають збиранню, творенню, редагуванню матеріалів газети, що підпадає під дію статті 171 КК України, яка передбачає:

«1. Умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів – карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

2. Переслідування журналіста за виконання професійних обов'язків, за критику, здійснюване службовою особою або групою осіб за попередньою змовою, – карається штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п'яти років, або позбавленням права обіймати певні посади на строк до трьох років».


За консультацією головного юрисконсульта


Національної спілки журналістів України


Тетяни Котюжинської

Немає коментарів:

Дописати коментар