02 червня 2010

Подарунок до Дня журналіста від влади: ліквідація редакції


Збори співзасновників Ічнянської районної газети «Трудова слава» 1 червня ухвалили рішення про ліквідацію редакції. Інша ухвала має загадкову назву: «Про покладення обов’язків з організації редакції як підприємства, яке б здійснювало виробничі завдання».

Варто зазначити, що так звані збори співзасновників складаються з голови районної ради, голови районної державної адміністрації та представника трудового колективу редакції газети. За такого розкладу голос трудового колективу власне нічого не значить.

Намагання влади змінити організаційно-правову форму та статутні документи редакції тривають вже не перший рік. Але до таких радикальних заходів в Ічні вдалися вперше. Саме в переддень професійного свята редакцію ліквідували, а рішенням передбачено попередження журналістів про звільнення. Натомість пропонується створити комунальне підприємство, яке буде повністю підконтрольне місцевій владі. 

Колектив редакції «Трудової слави» неодноразово висловлював незгоду з діями районної влади, але до його думки ніхто і не збирався дослухатися.

– Мета подібних «реформ» очевидна – перетворити газету на слухняний «бойовий листок» чиновництва, – каже редактор «Трудової слави» Людмила Храпаль. – Те, що дії владних співзасновників не правомірні, неодноразово підтверджували юристи Національної спілки журналістів України. Однак щось довести чиновникам, які поставили за мету будь-якими способами приборкати газету, – не можливо. Позицію журналістів, трудового колективу редакції просто проігнорували. 

Цікава деталь: рішення про ліквідацію редакції обґрунтовується протестом прокурора Ічнянського району. Незадовго до цього, після столичних скандалів з цензурою на телеканалах, органи прокуратури за вказівкою згори перевіряли, чи нема цензури, тиску, втручання влади в редакційну політику ЗМІ. В Ічні перевірка завершилася найоригінальніше. Хоча логіка присутня: нема редакції – нема ні цензури, ні тиску, ні втручання. А прокуратура Ічнянського району вважає такі дії співзасновників цілком законними.

Немає коментарів:

Дописати коментар