29 квітня 2011

Журналісти Чернігівської області звертаються до влади та до органів місцевого самоврядування з вимогою не втручатися в редакційну політику районних газет


Конфліктні ситуації з районними газетами та їх редакторами, які склалися в трьох районах Чернігівської області – Куликівському, Срібнянському та Ріпкинському, розглядалися під час останнього спільного засідання Чернігівської обласної організації НСЖУ та Асоціації регіональних ЗМІ. У названих районах виникли конфлікти між редакціями газет та редакторами з одного боку та засновниками – райрадами та райдержадміністраціями з іншого боку.

Так в Куликівському районі районне керівництво намагалося змусити редактора Валентину Селюк написати заяву про звільнення. Після втручання Асоціації регіональних ЗМІ та обласної організації НСЖУ конфлікт "заморозили". Наступним кроком стала перевірка редакції газети контрольно-ревізійним відділом. І хоча згідно із законодавством КРВ може перевіряти лише використання бюджетних коштів, ревізія стосувалася повністю всієї економічно-господарської діяльності редакції. В результаті перевірки були зафіксовані порушення, які викликають сумніви у медіа-юристів. Наприклад, редактору поставили у провину безкоштовну публікацію інформації районних служб – райвідділу МНС, міліції, екологічної, податкової інспекцій тощо. Ревізори оформили це, як нанесення фінансової шкоди редакції. Районна влада екстрено ухвалила новий Статут редакції та наполягає на підписанні контракту з редактором.  

В Срібнянському районі група депутатів районної ради вимагає термінового розгляду звіту редактора газети Сергія Бебика на сесії районної ради. Згідно з чинним законодавством, звіти редакторів ЗМІ на сесіях органів місцевого самоврядування мають стосуватися виключно витрачання бюджетних коштів. Насправді ж, подібні звіти є своєрідним "судилищем" для редактора і газети. З досвіду, їх використовують для того, щоб тиснути на керівника газети або ж підготувати ґрунт для його звільнення з роботи. Депутати районної ради у відкритому листі з вимогою заслухати звіт редактора ставлять редактору у провину те, що він… публікує свої матеріали у газеті. Також вони звинувачують газету у тому, що в ній пишуть не про тих, не так і не тими словами. Це є прямим втручанням в редакційну політику газети.

Подібна ситуація склалася і в Ріпкинському районі. Група депутатів вимагає від редактора друкувати їхні матеріали, не редагуючи їх. Також ставиться питання про заслуховування звіту редактора газети на сесії районної ради.

Учасники засідання розглянули ситуації в районних центрах та підготували заяву, текст якої наводимо нижче.

ЗАЯВА
Чернігівської обласної організації НСЖУ та Асоціації регіональних ЗМІ

Чернігівська обласна організація Національної спілки журналістів України та Асоціація регіональних засобів масової інформації, беручи до уваги конструктивну співпрацю між владою і мас-медіа на Чернігівщині, висловлюють стурбованість з приводу окремих спроб тиску на районні газети та їхніх керівників. Журналістські організації занепокоєні використанням для цього державних контролюючих органів та перевищенням депутатами районних рад своїх повноважень.

Чернігівська обласна організація НСЖУ та Асоціація регіональних ЗМІ вважають за необхідне нагадати:

  1. Посадова особа чи депутат не мають права домагатися покарання редактора чи журналіста, а також принижувати їх професійну та людську гідність через те, що їм з тих чи інших причин не подобається публікація в газеті. 
  2. Прямими ознаками цензури та порушенням основних демократичних принципів є вимога засновників узгоджувати теми публікацій і тексти журналістських матеріалів, а також готові до друку газетні сторінки, та заборона на розробку окремих тем. 
  3. Згідно з чинним законодавством ніхто не може змусити редакцію опублікувати відхилений нею матеріал. Виключень з цієї законодавчої норми не існує ані для засновників видання, ані для посадових осіб, ані для депутатів.

Чернігівська обласна організація НСЖУ та Асоціація регіональних ЗМІ рішуче протестують проти:

-         залучення державних контролюючих органів для тиску на редакторів і засоби масової інформації, що у більшості випадків є переслідуванням особистих цілей посадовців;
-         використання звітів редакторів комунальних ЗМІ на сесіях відповідних рад та на  засіданнях колегій райдержадміністрацій для зведення рахунків і приборкання журналістських колективів;
-         безапеляційного і грубого втручання в редакційну політику: журналістам не можна вказувати коли, про що і як писати;
-         примушування редакцій змінювати статутні та інші внутрішні документи, які регулюють діяльність ЗМІ з метою посилення впливу на редакції. Це робить мас-медіа та їх керівників залежними від владних співзасновників.

На наше глибоке переконання, головну оцінку роботи засобу масової інформації мають давати не чиновники, а читачі, глядачі і слухачі. Тобто ті, для кого створені і працюють мас-медіа.

Щиро сподіваємося, що голос журналістів Чернігівської області буде почутий у владних кабінетах. Ми завжди готові до конструктивного діалогу з представниками органів влади та місцевого самоврядування, завдяки якому вдається вирішити конфліктні ситуацій і забезпечити демократичний розвиток інформаційного простору Чернігівщини. Ми залишаємо за собою право вдаватися до всіх можливих заходів протидії тискові на журналістів та порушенням основоположних принципів діяльності медіа.

Ірина Мельник, голова обласної організації НСЖУ.
Олександр Назаренко, голова Асоціації регіональних ЗМІ. 


Немає коментарів:

Дописати коментар